Press release: stirileprotv.ro – Carpete din lana, goblenuri si opinci. Program national de promovare a traditiilor romanesti

Press release: stirileprotv.ro – Carpete din lana, goblenuri si opinci. Program national de promovare a traditiilor romanesti



stirileprotv.ro – Carpete din lână, goblenuri și opinci. Program național de promovare a tradițiilor românești

Carpetele din lână, goblenurile, opincile sau mobile cu motive românești sunt promovate în acest weekend în Capitală cu bani de la bugetul de stat.

Meșteri din toată țara au fost aduși la București, printr-un program național de promovare a tradițiilor românești inițiat de Ministerul Mediului de Afaceri.

Artiștii populari au expus produsele la care lucrează și ani de zile, cu migală, însă prețurile sunt pe măsură și puțini sunt cei dispuși să dea banii pentru autenticitate.

Artiști și meșteri populari din toată țara au venit la târgul de meșteșuguri de la Romexpo. Cunoscutul opincar Ilinca, din județul Vâlcea, spune că vrea să promoveze acest meșteșug pe care l-a învățat pe când era copil.

Insă tehnologia de astăzi și-a făcut loc și în meșteșugurile de altădată. De exemplu, în arta goblenurilor. Totul presupune însă multă muncă și migală.

Elena Zidaru, președintele Asociației Goblen și Artă: ”O reproducere după pictura lui Carlo Dolci a necesitat muncă 8 ore pe zi, zilnic. Acest goblen valorează 11.000 de euro”.

Prea puțini sunt cei dispuși să dea atâția bani pentru un astfel de tablou, însă.

Elena Zidaru a început să lucreze goblen în anii ”80. Așa își ocupă timpul după orele de serviciu. În timp însă și-a perfecționat şi tehnica şi simţul artistic, iar pasiunea a devenit principala ei ocupaţie.

A realizat în arta goblenului peste 150 de lucrări, de la portrete, peisaje şi flori la scene biblice. Se inspiră din creaţii văzute în galeriile de artă și caută să le imprime o notă personală.

Diagrame pentru astfel de modele se găsesc în străinătate, dar sunt scumpe. Elena însă a învățat să își facă singură șabloane. Şi le urmărește direct pe tabletă.

Goblenurile Elenei Zidaru au ajuns şi în străinătate. Prima ieșire peste granițe a fost la Florența, în 2004. Publicul i-a ignorat standul până când a precizat pe un afiș că exponatele… sunt lucrate cu acul!

Pentru cel mai recent goblen a lucrat timp de patru ani. Acum a început să brodeze ornamente pentru Crăciun și Paște, la care lucrează mai puţin. Coase inclusiv bijuterii.

După mai bine de patru decenii de lucru cu acul, casa ei a devenit un muzeu în miniatură. Un loc care demonstrează că goblenul este o artă.