Press release: yahoo.com – Goblenul,o pasiune cu un castig de mii de euro

Press release: yahoo.com – Goblenul,o pasiune cu un castig de mii de euro



yahoo.com – Goblenul,o pasiune cu un câștig de mii de euro

Deși se lucrează greu, goblenul este una dintre cele mai profitabile pasiuni pentru cei care și-au propus să scoată bani din hobby-ul lor. Prețul se stabilește în funcție de dimenisiuni și numărul de culori pe care le conține goblenul.

De exemplu, pentru un goblen unicat se folosesc peste 90 de culori, iar durata de realizare poate depăși un an, timp în care se lucrează în medie zece ore pe zi.
În România, goblenurile se vând la prețuri mult mai mici decât în străinătate, unde un astfel de obiect costă câteva mii de euro.

La noi, la mica publicitate, prețurile pleacă de la 1,5 lei pe centrimetru pătrat, dar în cadrul expozițiilor cele mai scumpe exponate ajung și la 10.000 de euro.

Acesta a fost prețul de vânzare pentru goblenurile ilustrând operele celebre ale lui Francois Boucher, “Rapirea Europei” și Rafael Santi ,“Depunerea în mormânt”, prezente la expoziția organizată în cadrul TIBCO, în luna mai, la București.

Ambele aparțin Elenei Zidaru, în vârstă de 50 de ani, din Piatra Neamț care a înființat și asociația de profil “Goblenul și Arta Lucrului Manual”.

Elena Zidaru coase goblenuri din 1981, iar până acum a realizat peste 150 de tablouri, în care ilustrează peisaje, flori, portrete sau scene din Biblie. De șase ani, lucrează la reproduceri după tablouri semnate de Michelangello, Raphael, Vernon sau Navez.

Prețuri mai mari la expoziții

Prețurile goblenurilor expuse în diverse expoziții pleacă de la câteva sute de lei și ajung până la câteva mii de lei.
Următorul eveniment dedicat vânzării de goblenuri va avea loc între 5 și 8 decembrie 2013, la Antique Market, Târg de obiecte de artă și antichități, organizat în București.

Pentru a putea participa la o astfel de expoziție, creatorul de goblenuri trebuie să fie înscris în asociația de profil, organizatoare a evenimentului.

Astfel, cei care vor să își expună și să își vândă lucrările în cadrul unor astfel de expoziții au de achitat taxa de înscriere și cotizație în asociație, de 90 de lei pe an, taxa de participare la eveniment, de 60 de lei și închirierea unui panou expozițional, cu dimensiunile de 1 metru lățime și 2 metri înălțime care costă 100 lei.

Cu cât se vând goblenurile pe Internet

La astfel de evenimente, creatorii de goblenuri au șanse mai mari să își vândă mai repede tablourile, iar suma obținută este considerabil mai mare decât cea primită în cazul vânzării la mica publicitate sau pe Internet.
Printre astfel de anunțuri de vânzare postate pe Internet se numără și “Un peisaj cu lebede”, având dimensiunile de 12 cu 17 cm, la realizarea căruia s-au folosit 15 culori. Prețul solicitat este de 400 de lei.

Prețul unui goblen ceva mai mare, de 30/18,9 cm, ilustrând un vas cu margarete, este de 2.400 de lei. Pentru realizarea lui, s-au folosit 23 de culori.

Cu dimensiuni asemănătoare, un tablou înfățisând “Fata cu vreascuri”, de 26/36 cm, la care s-au folosit 23 de culori, are un preț de 1.400 de euro.

O afacere profitabilă: pânza de goblen

În ceea ce privește prețul pânzei și a ațelor necesare realizării goblenurilor, acestea pleacă de la câteva zeci de lei și pot depăși 200 de lei, în funcție de scheme, culori și mărimea pânzei.
Cristina Gheorghe, împreună cu soțul ei dețin, în Giroc, județul Timiș, un mic atelier de producție a celor necesare goblenatului.

Cristina Gheorghe ne-a povestit că pictează golenuri din 1983, când le realiza de mână. Acum nouă ani a descoperit designul pe calculator și a început să-și deseneze astfel propriile modele.

Din 1992 are propriul atelier, iar în prezent realizează peste 1.800 de modele de goblen.
Gheorghe a mai spus că goblenurile au căutare la fel de mare atât în țară cât și în străinătate, fiind cumpărate de oameni care lucrează din pasiune.

Comenzile primite din SUA sunt pentru modele simple, cu ursuleți sau floricele, în timp ce din țările europene vin mai multe comenzi pentru pânze complexe, cu reproduceri ale unor tablouri celebre.