Press release: ziarulevenimentul.ro – Adevarata arta a goblenului

Press release: ziarulevenimentul.ro – Adevarata arta a goblenului



Era într-o zi de toamnă, prin 1981. Poate că soarele cernea dulce lumină printre funigei şi printre frunzele pătate de rugina ce le va face covor foşnitor în aşteptarea primilor fulgi de nea. Poate că ţîrîia o ploaie măruntă, iar stolurile de ciori cătau adăpost în coroanele copacilor. Atunci a primit Elena Zidaru primele poveţe despre cusăturile fine. Avea 21 de ani pe atunci şi s-a îmbolnăvit fără de leac de arta goblenului.

Prima lucrare a fost un peisaj, “Apus de soare”, realizat în şapte culori şi, aşa cum mărturiseşte artista, cu multe greşeli de cusut. Deşi pasul dintîi a fost ca broderie un “apus”, în realitate a fost un “răsărit”, cel al carierei de “pictor cu acul”. A văzut că nu mergea, încă, să realizeze goblenuri mai complicate, aşa că s-a decis să o ia ca un învăţăcel. Trebuia să îşi perfecţioneze tehnica de coasere, să exerseze precum pictorii cu penelul, care, la început, reproduc tablouri şi numai după ce au învăţat a amesteca culorile pe paletă şi dobîndesc siguranţa trăsăturii de penson încep să creeze. De aceea a trecut la goblenuri simple, în alb şi negru. Cînd şi-a zis că a venit momentul, împinsă de mistuitoarea pasiune, a trecut la împletirea culorilor. Dar era nemulţumită, ceva nu dădea bine. Şi atunci a privit goblenurile, a privit cu sufletul. S-a luminat, a simţit că nu erau alese culorile potrivite. De aceea, a continuat să cumpere modele din comerţ, dar a schimbat nuanţele, realizînd o paletă cromatică originală şi apreciată de criticii de artă. De la acea toamnă binecuvîntată au trecut 24 de primăveri şi zeci de minunate goblenuri şi-au găsit loc în rame, aşteptînd cuminţi să fie admirate. Se săturase Elena Zidaru să audă la expoziţiile ei personale vorbe de genul “Pe ăsta îl am şi eu”. De aceea a renunţat la modelele din comerţ şi, folosind un program cu imagini digitale de mare rezoluţie, a început să creeze şi unicate. Şi iată, astăzi, pe simezele Muzeului de Artă se află 102 de minunăţii din cele peste 200 de lucrări create de-a lungul a aproape trei decenii. Milioanele de împunsături cu acul au putut fi realizate numai cu sprijinul familiei. Soţul i-a adus programul după care a creat unicatele, a croit ramele, iar copiii au ajutat-o să realizeze site-ul.

“Expoziţia de la Muzeul de Artă cuprinde o parte din goblenuri prin care doresc să arăt cunoscătorilor şi vizitatorilor care este diferenţa între lucru manual şi artă. Cu riscul de a supăra majoritatea lucrătorilor de goblen, trebuie să precizez faptul că eu nu consider un talent faptul de a coase un model cumpărat din comerţ, chiar dacă acest lucru implică un efort considerabil, ci numesc acest lucru îndemînare. Contactul cu cei peste 6.000 de lucrători de goblen, care m-au contactat după înfiinţarea Asociaţiei Goblenul şi Arta Lucrului Manual în 2003, şi apariţia site-ului personal www.goblenart.com, m-au determinat să încep o campanie de promovare a goblenurilor care pot fi ridicate la rang de artă”, ne-a spus dna Zidaru. Expoziţia este deschisă pînă pe 15 martie.