Press release: manager.ro –  O afacere handmade de mii de euro – realizarea de goblenuri

Press release: manager.ro – O afacere handmade de mii de euro – realizarea de goblenuri



O afacere handmade de mii de euro – realizarea de goblenuri

Pentru goblen, cea mai reusita definitie este aceasta: pictura cu acul.

Cine ar fi crezut ca in acest secol al vitezei si tehnologiei mai exista persoane care sa lucreze saptamani si chiar luni la un golben? Dar, o sa fiti surprinsi sa constatati ca sunt chiar foarte multe persoane care o fac.

Am inteles si de ce. Arta aceasta te prinde in vraja ei si devine un hobby. Apoi, la vanzare, pretul unui goblen poate ajunge sa coste si cateva mii de euro, in special in afara, unde sunt mai apreciate creatiile handmade.

Cele mai scumpe goblenuri ajung sa coste si 10.000 de euro. Cu o traditie mare in spate, goblenurile sunt si azi la moda si probabil vor fi multi ani de acum incolo.

O pasiune din care pot iesi bani frumosi

Am fost curioasa sa vad ce arata google despre goblen si am gasit zeci de bloguri si site-uri ale persoanelor din Romania care se ocupa cu pasiune de aceasta arta, o pasiune din care pot iesi bani frumosi. Exista cusatorii de goblen femei si barbati, oameni simpli dar si intelectuali, tineri si mai putin tineri.

Dintre acestia, am ales sa v-o prezint pe Elena Zidaru (50 de ani), din Piatra Neamt, care a infiintat si asociatia de profil “Goblenul si Arta Lucrului Manual”.

Pasiunea Elenei Zidaru a inceput in toamna anului 1981 cand a vazut pentru prima data un goblen simplu, la o prietena care obtinuse modelul din Germania.

“Se numea si avea 6 culori care m-au fascinat. Am cerut modelul si l-am cusut si eu, desi nu stiam mare lucru despre tehnica coaserii goblenurilor.

Am gasit la o alta prietena o carte care continea si schite pentru cateva modele simple, care nu aveau mai mult de 10 culori, dar si modele alb-negru.”

De atunci si pana in prezent Elena Zidaru a cusut peste150 modele cumparate din magazine sau direct de la producator. Talentul ei si-a spus cuvantul in fiecare creatie si a crescut cu fiecare in parte.

A inceput sa inlocuiasca in modele culorile care nu i se pareau potrivite, ajungand astfel sa le schimbe uneori si in proportie de 90%.

“Acest lucru a fost foarte apreciat de cativa critici de arta consacrati care mi-au vizitat si vernisat primele expozitii si care mi-au recomandat sa folosesc acest talent in realizarea de modele personale”, precizeaza creatoarea.

Puteti admira goblenurile Elenei pe pagina de internet http://www.goblenart.com

Stiai ca:
– denumirea de goblen vine de la Jean Gobelin si Philibert Gobelin, o familie de vopsitori francezi? Cei doi francezi au infiintat o vopsitorie la periferia Parisului, la mijlocul secolului al 15-lea.

Afacerea lor de familie a avut succes si s-a dezvoltat in timp, produsele manufacturii Gobelins fiind foarte apreciate. Astfel, la inceputul secolului al 17-lea, regele Henry al IV-lea al Frantei a transformat atelierul in fabrica de tapiserie, sub conducerea tesatorilor flamanzi.

– pentru tapiseriile de Gobelins se foloseau subiecte mitologice si istorice, dar si motive vegetale sau transpuneri dupa tablouri celebre?

– aristocratii, femei care apartineau atat familiilor regale, cat si acelora din clasa de mijloc, practicau desenul pe panza, iar pentru obtinerea goblenului foloseau fire din lana, matase sau fire de metale nobile, aur si argint?

– pretul unui goblen se stabileste in functie de dimensiuni si de numarul de culori pe care le contine?

– prin tehnica de realizare si modelul ales (reproducere sau orice alt model), fiecare goblen este unic?
Sursa poze: Goblen Art

Autor: Zenobia Badescu