Press release: TVR2 – Arta goblenului. Tablouri din ac și ață

Press release: TVR2 – Arta goblenului. Tablouri din ac și ațăstiri.tvr.ro: Arta goblenului.Tablouri din ac și ață

Tablouri cusute cu acul. Imagini uimitoare care ies din mâna unei ieșence pasionată de goblen. Lucrările sunt atât de bine realizate, încât la prima vedere par picturi. Sunt compuse din sute de nuanțe și miliarde de puncte cusute pe pânză obișnuită.

Elena Zidaru a început să lucreze goblen în anii ”80. Așa își ocupă timpul după orele de serviciu. În timp însă și-a perfecționat şi tehnica şi simţul artistic, iar pasiunea a devenit principala ei ocupaţie.

A realizat în arta goblenului peste 150 de lucrări, de la portrete, peisaje şi flori la scene biblice. Se inspiră din creaţii văzute în galeriile de artă și caută să le imprime o notă personală.

Diagrame pentru astfel de modele se găsesc în străinătate, dar sunt scumpe. Elena însă a învățat să își facă singură șabloane. Şi le urmărește direct pe tabletă.

Goblenurile Elenei Zidaru au ajuns şi în străinătate. Prima ieșire peste granițe a fost la Florența, în 2004. Publicul i-a ignorat standul până când a precizat pe un afiș că exponatele… sunt lucrate cu acul!

Pentru cel mai recent goblen a lucrat timp de patru ani. Acum a început să brodeze ornamente pentru Crăciun și Paște, la care lucrează mai puţin. Coase inclusiv bijuterii.

După mai bine de patru decenii de lucru cu acul, casa ei a devenit un muzeu în miniatură. Un loc care demonstrează că goblenul este o artă.