Press release: ziaruldeiasi.ro – O maestra a goblenului unicat

Press release: ziaruldeiasi.ro – O maestra a goblenului unicatziaruldeiasi.ro – O maestra a goblenului unicat

Elena Zidaru aduce pentru prima data la Iasi o expozitie de goblenuri unicat. Joi, 30 septembrie, la Hotelul Traian, artista in virsta de 50 de ani, din Piatra-Neamt, va expune 27 de goblenuri in care reproduce tablouri celebre, gazduite de cele mai importante galerii de arta din Europa. Vernisajul expozitiei este programat la orele 18.00, iar publicul va putea sa admire lucrarile de pe simeze pina pe 2 octombrie.

Pentru Elena Zidaru, goblenurile reprezinta o pasiune pe care si-a dezvoltat-o din necesitate. “Lucrind in comert, dupa serviciu, aveam nevoie de ceva care sa ma destinda, dar de ceva care sa imi ocupe in acelasi timp si miinile, si mintea. Solicita o foarte mare precizie, parerea mea e ca lucrul la goblen e cel mai bun anti-stres”, a spus Elena Zidaru.

Lucrind ore in sir la goblenuri, si-a dat seama ca pasiunea a devenit intr-atit de mare, incit nu isi mai putea ocupa timpul cu altceva. “In urma cu trei ani m-am lasat de serviciu si am ajuns sa lucrez la goblenuri in jur de 10-12 ore pe zi. Practic, pasiunea s-a transformat in dependenta”, a marturisit ea.

Din 1981 de cind s-a apucat sa coase goblenuri, a realizat peste 150, in care ilustreaza peisaje, flori, portrete sau scene din Biblie. De sase ani, insa, lucreaza la un tip special de goblenuri. Pe linga faptul ca reproduc tablouri semnate de Michelangello, Raphael, Vernon sau Navez, pe care a avut prilejul sa le vada vizitind galeriile de arta din Paris, Londra, Bruxelles, Roma sau Budapesta, acestea sint rezultatul unei munci colosale.

“Un goblen unicat, cu 90 de culori, inseamna 4-5 luni, uneori si 7 luni de munca, 10 ore pe zi. De aceea si pretul unuia de marime mijlocie nu coboara sub 1500-2000 de euro. Poate parea mult, dar, avind in vedere munca din spate, e ca si cum as darui jumatate de an din viata
mea. Practic, suma ceruta pentru goblen ar trebui sa acopere acest timp pe care eu il dedic realizarii lui”, a explicat Elena Zidaru.

Din cele peste 150 de goblenuri cusute, unele dintre ele dupa modelele proprii
realizate pe calculator, Elena Zidaru nu a vindut decit 7. “Scopul meu nu este sa vind, aceasta pasiune nu este o sursa de venit. E adevarat ca investesti multi bani si multa munca, dar ai o satisfactie si o relaxare extraordinara”, a marturisit ea.

De aproape 30 de ani, de cind se dedica acestei pasiuni, cel mai mare succes l-a avut la Tirgul International de Arta de la Florenta, in primavara anului 2004. “Atunci am participat cu «Familia Sacra», dupa Michelangello, respectiv «Femeia cu val» a lui Raphael, doua dintre cele mai cunoscute si apreciate tablouri din Italia. Initial, toti cei care treceau pe linga standul nostru nu prea ne bagau in seama, am fost foarte dezamagita. Un coleg de la tirg, italian, mi-a explicat insa ca vizitatorii nu si-au dat seama ca sint goblenuri, credeau ca sint copii
dupa tablouri, inramate, atit de fidel le reproduceau. El mi-a sugerat sa punem la stand un afis in care sa scriem ca sint goblenuri. Dupa ce am facut acest lucru, toti se opreau la stand si se mirau. Atunci am si vindut bine”, a povestit Elena Zidaru.

In tara, a avut pina acum cinci expozitii personale, la Piatra-Neamt si Bucuresti
. In vara lui 2003, Elena Zidaru a fondat si o asociatie de profil, care in prezent reuneste 15 membri.

Expozitie de goblenuri unicat - Hotel Traian Iasi

Expozitie de goblenuri unicat – Hotel Traian Iasi